Veteranbiler - så kommer mændene
Nu er der også et kristent forum for folk, der elsker gamle køretøjer
Af Anette Ingemansen
Reportage
Starter man en motor, så er mændene der. Du kan selv se det, siger én af konerne og peger hen på gruppen af mænd, der står tæt sammen om en Opel Kaptajn fra 1952.
Der findes andre veje til mandens hjerte end god mad. Det kom frem på det første kristne træf for folk, der er interesseret i veterankøretøjer. Træffet blev holdt på Missionshotellet Stella Maris i Svendborg den 18.-19. juli.
Hotellets direktør, Bjarne Hvidberg, har selv en Volvo 544 fra 1963. På bagsædet i den forklarer et par vestjyske seniorer, hvorfor lyden af en bilmotor er noget ganske særligt.
"Den lyder så sødt, så man får tårer i øjnene af den motor," siger den ene, og den anden uddyber det: "Der findes ikke noget bedre end at høre de gamle ventilers klapren."
Nogle giver ligefrem udtryk for, at deres interesse for veteranbiler var begyndt med lyden af en bilmotor.
"Jeg var solgt, da jeg hørte en 'bobbel'," siger en yngre fyr, som er bidt af de gamle folkevogne.
Græs og ukrudt
Han er blandt de 19 personer, som er mødt frem til veterantræffet på Stella Maris. Nogle er kommet dertil i deres veteranbiler og har taget deres koner med. Andre har ladet veteranbilen stå hjemme, fordi den ikke er klar til at komme ud på landevejen.
Foran missionshotellet står der en pæn lille samling af veteranbiler. Foruden hoteldirektørens Volvo er der en "NSU-TT" fra 1970, en MG fra 1973, en MG fra 1959, en Morris 1000 fra 1968 og en NSU Prinz 1000 fra 1967. Der har også forvildet sig en moderne bil ind i gården, hvortil Kalle Larsen fra Them tørt kommenterer: "Det er som at se ukrudt mellem græs."
Drengedrøm
De fleste deltagere er godt grå i toppen, og under præsentationsrunden nyder mændene at fortælle deres bilhistorier, mens de andre nikker og smiler og stiller spørgsmål. Der opstår hurtigt et veteranfællesskab.
Flere nævner, at deres interesse for veteranbiler skyldes en gammel drengedrøm. Deres forudsætninger er vidt forskellige, nogle er uddannet som mekanikere og har arbejdet med biler i mange år, andre har det som en hobby, og nogle er nybegyndere.
Det afgørende er "interessen for veteranbiler, så kan alt lade sig gøre," som én siger det.
Noget andet, som går igen i deres historier, er, at det kan tage år at lave en bil, og at der er en sport i at skaffe og istandsætte biler så billigt som muligt. I den sammenhæng blev der henvist til stumpemarkeder, gode hjemmesider med fif, gode forhandlere og andre veteranklubber.
Kristen klub
Initiativtagerne til træffet er missionær Hans Jørgen Hedegaard og Bjarne Hvidberg. Formålet er at stifte en klub, hvor man både kan snakke gamle biler og have et kristent fællesskab. Derfor indeholder programmet en generalforsamling, hvor en af paragrafferne lyder "Grundlaget er Bibelen og den evangeliske lutherske bekendelse. Ved vore sammenkomster vil der være forkyndende andagter eller møder."
Hans Jørgen Hedegaard blev valgt til formand for klubben.
Et andet indslag på træffet er et besøg hos Bent Christensen, "gamle gnisten" på Thurø, som har en større samling veteranbiler. Man kører i kortege til Thurø, og det vækker en del opsigt med smil og vink fra folk.
"Det er positivt at køre med veteranbilen. Vi får altid kommentarer som 'sådan en bil havde min far også', eller 'jeg har kørt i den bil som ung'," forklarer én af deltagerne.
Europas flotteste
Lidt senere lørdag eftermiddag er der tid til at studere deltagernes veteranbiler, mens de står linet op på Stella Maris' græsplæne. Hver ejer
åbner kølehjelmen og viser stolt deres bil frem, og der lyder kommentarer som "Din bil står flot", "Ligger den godt på vejen?" og "Hvad har
den af heste?"
Erling Nielsens NSU Prinz 1000 fra Timring bliver særligt beundret, for den blev i foråret kåret i Tyskland som Europas flotteste for sin årgang.
Inden det forkyndende aftenmøde fortæller Hans Jørgen Hedegaard om hans indtryk af træffet:
"Jeg er vældig godt tilfreds. Vi er 19 på selve træffet, men vi har 34 interesserede på listen.
Jeg oplever, at der er plads til, at vi både kan snakke biler og om kristne emner. Det vil være noget for min ven, som interesserer sig for veteranbiler, men ikke er troende."
Møder andre kristne
Johanne og Mogens Westphal er med på træf i deres MG fra 1973. De bor i Korinth på Fyn, men kommer oprindelig fra Glostrup og har kommet i Karlslunde Strandkirke.
"Vi er flyttet til et åndeligt dødt område, og vi har været på udkig efter andre kristne. Da vi hørte om denne kristne veteranklub, greb vi ud efter det," siger Mogens, som synes, at det er dejligt at være på træffet.
Arrangerer NSU-træf
Hanne Nielsen er 29 år og træffets yngste. Hun er fra Timring og deltager sammen med sin mand Benny, som har NSU-TT'en, og hendes svigerforældre Magda og Erling Nielsen.
"NSU er en fælles hobby. Jeg polerer og skifter olie og de ting," fortæller Hanne, som kører på familieferie i NSU-bilerne. De tager på træf, og Hanne er ligefrem med i den praktiske gruppe omkring det næste nationale og internationale NSU-træf.
Artikel bragt i: IMT 2009 nr. 33
Forfatter: Anette Ingemansen